Az Erasmus+ program az Európai Bizottság oktatást-képzést támogató programja. A szakképzésre irányuló alprogramjának egyik népszerû pályázattípusa a mobilitás (KA1), melynek keretében szakmai gyakorlatok és tanulmányutak valósíthatók meg különbözõ európai országokban. Cégek, vállalkozások küldõ és fogadó szerepkörben is bekapcsolódhatnak a programba.

 

Külföldi szakképzési gyakornokok fogadása

Cégek, kis- és középvállalkozások szakképzésben tanuló külföldi diákokat fogadhatnak 2 héttõl 12 hónapig terjedõ szakmai gyakorlatra. A diákok utazásának, szállásának és megélhetésének költségeit a programból pályázati úton nyert támogatásból fedezi a küldõ oktatási intézmény. A pályázatokat minden esetben a külföldi küldõ intézmény készíti el és nyújtja be, így a fogadó cégekre esõ adminisztratív feladatok/terhek minimálisnak mondhatók.

 

Szakképzési munkatársak külföldi képzése

Szakképzésben részt vevõ cégek esetében lehetõség van a szakképzésért felelõs munkatársak külföldi fogadó intézményben (szakmai szervezeteknél, cégeknél) végzett munkahelyi gyakorlatára, illetve job-shadowingon (szakmai tanulmányúton) történõ részvételre is, 2 héttõl 2 hónapig terjedõ idõtartamban. E tevékenységtípus esetében a vállalkozások küldõ szerepkörben vesznek részt és önállóan pályáznak az Erasmus+ programból nyújtott támogatásra.

 

Munkatársak külföldi oktatási, képzési tevékenysége

Az Erasmus+ program a vállalatok munkatársainak külföldi szakképzõ intézménynél végzett képzési, oktatási tevékenységét is támogatja. E tevékenységtípus esetében a pályázó cég munkatársai tartanak képzést vagy oktatást egy külföldi szakképzési intézményben (2 hét – 2 hónap idõtartamban). A kollégák külföldi tevékenysége során felmerülõ költségek fedezéséhez a programból pályázati úton támogatás igényelhetõ.


Milyen eredménnyel járhat egy mobilitás?

  • Nemzetközi környezetben szerzett munkatapasztalat
  • A szakmai ismeretek és készségek fejlesztése
  • Új módszerek, technológiák megismerése, kipróbálása
  • Idegen nyelv, szaknyelv aktív gyakorlása
  • Szakmai kapcsolatok kiépítése

 

Külföldi gyakornokot fogadna?

  • Küldje el hozzánk az elképzeléseit angol, német vagy francia nyelven a leonardo@tpf.hu címre. A megkeresést továbbítjuk 32 ország partner Nemzeti Irodáihoz, akik segítenek azt eljuttatni az adott ország szakképzõ intézményeihez.

A leírás tartalmazza a gyakornok(ok) szakmai profilját: szakterület, feladat, nyelvismeret; a gyakorlat idõtartamát és a kezdés idõpontját; a további  elvárásokat és kiegészítõ információkat.

  • Jelentkezzen be a nemzetközi adatbázisokba, ahol közzéteheti igényeit és kereshet a gyakornokot küldõ képzõ intézmények között.

♦   ♦   ♦


Amirõl érdemes még tudni: Europass mobilitási igazolvány

Más európai országokban folytatott szakmai gyakorlatok, tanulmányok során megszerzett készségek igazolására szolgáló dokumentum, ami megbízhatóan tájékoztatja például egy állásinterjú során a munkáltatót a jelölt gyakorlati tudásáról.
www.europass.hu 

Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret