Nyomtats

Oktatással növelné a magyarországi és romániai KKV-k számát az EU

2014. 01. 17.
Leonardo
Oktatással növelné a magyarországi és romániai KKV-k számát az EU A magyarországi és romániai KKV-k számának növelése a célja annak az Európai Unió által támogatott Leonardo da Vinci programnak, melynek keretében a Budapesti Gazdasági Fõiskola, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Babes-Bolyai Tudományegyetem részvételével vállalkozási alapismereteket oktató francia e-learning tananyagot adaptált a hazai és romániai vállalkozási környezetre.

Az online kurzusok segítségével a fõiskolai hallgatók, a kezdõ és leendõ vállalkozók nem csak gyakorlati ismereteket szerezhetnek, de szimulációs feladatokon keresztül a vállalkozások mûködtetéséhez szükséges innovatív gondolkodásmódot is elsajátíthatják.

Az Európai Unión belüli vállalkozások 99 százaléka kis- és középvállalkozás, melyek a magánszektorban lévõ munkahelyek közel kétharmadát adják. Mindezek ellenére az EU polgárainak 60%-a nem tervezi saját vállalkozás elindítását. Az Európai Unió Leonardo da Vinci innovációtranszfer alprogramjaként hazánkban a Budapesti Gazdasági Fõiskola vezetésével, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Babes-Bolyai Tudományegyetem részvételével valósult meg az Entrepreneurship by E-Learning For Adults – Vállalkozási ismeretek felnõttek részére e-learning útján címû projekt, melynek célja, hogy Magyarországon és Romániában megforduljon ez a tendencia.

A projekt keretében a BGF a neves francia üzleti iskola, az Ecole de Management de Normandie által kidolgozott, 30 modulból álló tananyagot ültette át a hazai és romániai vállalkozási környezetre. Az online kurzusok között éppúgy megtalálhatók a gazdasági, vállalkozási alapismeretek, a számviteli logika megértését célzó anyagok, mint a pénzügyi illetve kereskedelmi diagnózis felállítását, vagy az üzleti terv elkészítését oktató modulok. Az új e-learning módszer a fõiskolai hallgatóknak, a kezdõ és leendõ vállalkozóknak az alapvetõ pénzügyi-gazdálkodási ismeretek megszerzése mellett segítséget nyújt egy új, innovatív vállalkozói gondolkodásmód elsajátításához is. A projekt keretében kialakított tananyagot 2013. március-júniusa közötti próbaoktatáson több mint 100 vállalkozó illetve 50 távoktatásban tanuló diák részvételével tesztelték sikeresen a BGF oktatói.

A Budapesti Gazdasági Fõiskola (BGF) 2000. január elsején a három jogelõd intézmény – a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Fõiskola, a Külkereskedelmi Fõiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Fõiskola – összevonásával alakult meg. A jogelõd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzõk a hazai munkaerõpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdasági élet vezetõ személyiségei. Az intézmény 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), amely Európa vezetõ felsõoktatási szervezete, míg 2012-ben a Nemzetközi Egyetemi Szövetséghez (IAU), az UNESCO felsõoktatási szervezetéhez csatlakozott.

Forrás: napigazdasag.hu


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret